dec 202005
 

Olyton – anno 1791
Boschstraat 35–37

olyton interieurIn 2005 is het markante pand ‘de Olyton’ aan de Boschstraat 35 en 37 in oude luister hersteld. Dankzij een financiële bijdrage van de aandeelhouders is tevens de daar aanwezige stijlkamer opgeknapt, onder andere door een grondige restauratie van de schilderijen.
Het pand de Olyton is gebouwd in 1791. Vanaf die tijd dateert ook de “herenkamer”. De stijlkamers zijn in 2 periodes afgewerkt/gedecoreerd.

olyton interieur

De onderste 100 cm lambrisering en het stucplafond zijn het oudst gedateerd, net na de bouw van het pand.
De panelen met de wandschilderingen op linnen zijn iets (ca. 30 jaar) later er tussen geplaatst.

 

 

 

Historie

Het brede huis, met zijn bakstenen lijstgevel, evenwijdig gelegen aan de straat, is karakteristiek in de Boschstraat. Het interieur bezit in de kelders waardevolle oorspronkelijke structuren uit de late Middeleeuwen.
Uit de 18de eeuw dateert de voor een groot deel authentieke bouwsubstantie van de voorvleugel (bouwmuren) en de draag- en kapconstructie. Deze onderdelen hebben een hoge monumentale waarde. Dit geldt ook voor de bijbehorende afwerking en zoals de kamer met geschilderde behangsels en de schouwboezems op de verdieping

De toevoegingen uit de 1929 zijn van belang als voorbeeld van zorgvuldig vormgegeven uitbreidingen in de eerste helft van de 20ste eeuw. De opbouw van de expressieve bakstenen achtergevel is architectonisch weloverwogen. Deze uitbreiding heeft een positieve waarde Het rechthoekige bijgebouw zal uit de 19de eeuw dateren en heeft een positieve monumentwaarde als laatste restant van de vele aanbouwen aan de achterzijde.

De stijlkamer aan de voorzijde van het pand werd in 2004 gerestaureerd. De schouw in de stijlkamer is origineel en uit 1791. De hoekkast is een dienstkast (aan de achterzijde open geweest).

De stijlkamer kent 2 ontwikkel-periodes, dit is te zien aan de 2 houtsoorten in de lambrisering. Het hout is zwaar eikenhout. De wandschilderijen zijn afkomstig uit een ander pand en in de stijlkamer verwerkt. Het gat in een van de doeken dateert uit de 2e wereldoorlog. Duitsers huisden in het pand.

zie ook: www.meerhierover.nl