Olyton

De Boschstraat is een van de oudste straten van Breda. In 1534 woedde een grote stadsbrand waarbij veel huizen verloren zijn gegaan. Ook de Olyton, voor het eerst vermeld in 1500, overleefde dit niet. Alleen de kelders dateren nog uit de late middeleeuwen.

De Olyton is gebouwd in 1791. Daarna is verschillende keren uitgebreid en gemoderniseerd waarbij iedere periode zijn bijzonderheden naliet. De Stijlkamer dateert uit 1791.

In 1812 zijn een koetshuis en een hooizolder gebouwd en twee jaar later kreeg de eigenaar vergunning voor een lijnzaadschuur en molen op het binnenterrein. Paard en wagen konden door de poort naar binnen. Als het huis in 1926 door de bankier Ch. Laurijssen wordt geschonken aan het Bisdom, volgt een ingrijpende verbouwing waarbij alle aanbouwen worden gesloopt. In 1976 is het huis gerestaureerd. In 2004 heeft NV Stadsherstel het pand aangekocht en is het in gebruik genomen als kantoor van onder meer de NV Stadsherstel Breda. Vandaag huisvest het pand zo’n 12 verschillende ondernemers.

Vergeet niet om even naar het dak te kijken, de windvaantjes verwijzen naar de naam van het huis: De Olyton.