Sint Annastraat 19c – Stadserf 5

Na de restauratie door Stadsherstel in 2011 is het pand geschikt gemaakt voor twee commerciële ruimtes en in juni 2023 heeft YURR.studio haar intrek genomen in dit bijzondere monument met ‘de Garage’ als brainstorm- en expositieruimte.

Dit geheel bestaat uit twee panden, die al lang met elkaar zijn verbonden maar een verschillende oude historie hebben. Bij overdracht in 2010 van het pand was het in gebruik geweest als garage voor de dienstauto van de burgemeester en was de garage voorzien van een smeerput voor het onderhoud van de auto. Deze een-laagse garage is in de plaats gekomen van een ouder pand, waarvan het achterhuis – nu Stadserf 5 – bewaard is gebleven.

Het achterhuis vormde begin 19e eeuw een geheel met de stoomhoedenfabriek van Segers. De familie Segers speelde in de periode 1800-1940 een belangrijke rol in de industriële ontwikkeling van de stad en vestigde omstreeks 1866 op het Stadserf de stoomhoedenfabriek, gebouwd met een stoomketel en een schoorsteen. In 1918 brandde de fabriek van Segers af. In 1924 verkocht Segers de oude fabriek, van wat ervan over was, aan de gemeente, die het tot 1967 in gebruik heeft gehad en met acuut instortingsgevaar gesloopt heeft. Sindsdien is het Stadserf in gebruik als parkeerterrein.