aug 202023
 

Lunet B en St. Annastraat / Stadserf

Lunet B, levend erfoed

Als monumenten konden praten, dan zou Lunet B vertellen over bulderende kanonnen, een mestvaalt en de zoutopslag! En dat allemaal in één rijksmonument. Deze verborgen parel in de Bredase geschiedenis (opgetrokken in 1843) is in 2005 van de ondergang gered. Tegenwoordig wordt in de restanten van de voormalige vesting gewerkt aan een gelukkige en kansrijke toekomst voor alle kinderen en medewerkers van de 28 INOS-scholen in Breda.

Kom meer te weten over de historie van dit monument. Ga aan de slag met de kleurplaat of sluit je aan bij een korte rondleiding.

Medewerkers van INOS ontvangen je op deze unieke locatie. Elk half uur start een rondleiding van ca. 15 minuten onder begeleiding van vrijwilligers van INOS. Max. groepsgrootte 15 personen.

Lunet B is te bezoeken op zaterdag 9 september tussen 11.00 en 17.00 uur.

Wist je dat?

Dit rijksmonument is een van de laatste restanten van de beroemde Bredase verdedigingswerken. Het uit rode baksteen opgetrokken bomvrije ‘reduit’ stond vanaf 1843 op het vooruitgeschoven lunet B. Tezamen met lunet A moest dit de stad Breda na de afscheiding van België bescherming geven, het zogenaamde ‘Antwerpse front’. Het bouwwerk bestond oorspronkelijk uit een vleugel met drie mortierkazematten (geschutsruimten) en een vleugel met twee kanonkazematten en daartussen een kruitmagazijn. Na de slechting van de vestingwerken tussen 1868 en 1876 kregen de beide lunetten een ‘burgerlijke’ bestemming. Lunet A fungeerde tot de sloop in 1914 als petroleumopslagplaats. Lunet B werd gebruikt als mestvaalt van de gemeentereiniging. Toen de omliggende gracht met vuilnis was gevuld, bleef alleen het zwaar gehavende reduit over. Dit werd later gebruikt als zoutopslag.

St. Annastraat / Stadserf vertellen een verhaal

Het pand maakt deel uit van de bebouwing van het Stadserf, het plein achter het Stadhuis. Het bestuurlijk centrum van de stad, waar in de geschiedenis niet alleen het bestuur maar ook alle gemeentelijke diensten zoals politie, brandweer en stadsarchief gevestigd waren. In een ver verleden diende de het huidige Stadserf 6 zelfs als mozemarij. Genoeg dus om over te vertellen.

In 2010 heeft Stadsherstel midden in het Bredase stadshart de gemeentelijke monumenten Sint Annastraat 17, 19 en 21 (nu 19c) en Stadserf 6 kunnen verwerven. De restauratie was medio 2011 voltooid. Er zijn 4 woonappartementen gerealiseerd en 5 commerciële ruimtes. Dit project versterkt het historisch woongebruik van de binnenstad en was een aanzet tot meer restauratie en herbestemming van de Annastraat.

Bekijk de expositie bij YURR.studio in St. Annastraat 19c over de herontwikkeling door NV Stadsherstel Breda.

Te bezoeken op zaterdag 9 september tussen 11.00 en 17.00 uur.