Publicaties

 

Stadsherstel Breda in de pers

ARTIKEL BN DE STEM
‘Ja, het is een ruïne.’ En tóch maakt Stadsherstel werk van het opknappen van drie armenhuisjes.

2 augustus 2023 BN DeStem
Klik hier om het artikel te lezen.

BREDA – Ze lijken op aftandse garageboxen, de haveloze pandjes op een verborgen hofje aan de Molenstraat in Breda. Maar schijn bedriegt: ooit waren het armenhuisjes. De NV Stadsherstel gaat ze in oude luister herstellen.
Nico Schapendonk 02-08-23, 17:30 Bron: BN DeStem

Er staan in het centrum van Breda weinig bouwwerken die zo gammel en verwaarloosd zijn als de drie voormalige armenhuisjes, die anoniem staan te verloederen achter het Burgerweeshuis aan het Kloosterplein. De pandjes zijn met enige moeite te zien door een poort aan de Molenstraat. Wie dat doet, ziet scheuren in de muren, stucwerk dat afbrokkelt en een dak dat zo lek is als een mandje.
Minder goed zichtbaar is het puin, de dode bladeren en andere onduidelijke rotzooi die zich in alle hoeken opstapelen. Als het regent, ziet het verkrotte bouwwerk er nóg triester uit. ,,Ja, het is een ruïne. Compleet verwaarloosd”, bevestigt Rob Tebbe, directeur van de NV Stadsherstel, terwijl er wéér een zomerse bui overtrekt. Maar hoe uitgewoond en afgeleefd de krotten er ook bij staan, Tebbe denkt dat er iets bijzonders van te maken is: drie tiny houses voor mensen die het financieel niet breed hebben.

Drie oude garages achter het burgerweeshuis. Stadsherstel wil de pandjes verbouwen tot tiny houses. Directeur Rob Tebbe (r) en architect en kunstenaar Eloi Koreman (l) Foto: Pix4Profs/Joyce van Belkom

‘Geen bittere armoede’
In die huisjes hebben complete families gewoond
Eloi Koreman, adviseur architectuur en stadshistorie NV Stadsherstel Breda
Ook Eloi Koreman, adviseur architectuur en stadshistorie van Stadsherstel, ziet wel iets in een opknapbeurt. Want op het eerste gezicht zien de pandjes er niet uit, ze zijn wél degelijk bijzonder. Wat tot 2009 nog werd gebruikt als opslag van een rijwielhandel, was ooit onderdeel van een complex van elf armenhuisjes.
Ze zijn gebouwd in de jaren 80 van de negentiende eeuw, achter het eveneens uit die periode stammende Burgerweeshuis aan het Kloosterplein. ,,In die huisjes hebben complete families gewoond”, vertelt Koreman. ,,Met een bedstee onder de trap, maar zonder sanitiar en zonder keuken. Daarom is er een speciaal keukenhuisje op het hofje gebouwd. Dat staat er trouwens ook nog steeds.”
De bewoners van de armenhuisjes hadden in de verhoudingen van die tijd nog geluk: ze hadden in ieder geval een dak boven hun hoofd. Koreman: ,,Hoe bescheiden ook, het was geen bittere armoede. Het was een soort begijnhofje, waar in ieder geval nog voor de mensen werd gezorgd.”
‘Soms gewoon je nek uitsteken’
De laatste bewoners verlieten de armenhuisjes niet lang na de Tweede Wereldoorlog, waarna de meesten zijn gesloopt. Dat maakt de Bredase exemplaren ook zo bijzonder: ze zijn de laatste van hun soort, in ieder geval in Noord-Brabant. En daarom ziet Stadsherstel brood in restauratie.

Dat wordt overigens nog een flinke klus, voorspelt Tebbe: ,,Het zijn bijvoorbeeld allemaal eensteensmuurtjes, dus dat moet worden geïsoleerd. Maar de plannen van architect Lukas Ruijs liggen klaar.” Zoals de zaken er nu voor staan, kan de verbouwing volgend jaar beginnen. Daarvoor moest overigens wel eerst de Raad van Commissarissen van Stadsherstel worden overtuigd. Ook daar had de bouwvallige staat van het project tot enige scepsis geleid.
Koreman: ,Ja, we hebben nog wel enkele kritische vragen moeten beantwoorden, maar we zeiden: ‘Dit gaat lukken’.” Tebbe: ,,We werken wel vaker op het randje, zoals op het Stadserf en de Annastraat. Daar gaf in eerste instantie ook niemand een stuiver voor.” Koreman: ,,Ja, en moet je nu kijken. Daar is echt een omslag gemaakt.” Tebbe: ,,Precies, soms moet je gewoon je nek uitsteken.”


INTERVIEW MET ROB TEBBE IN BN DE STEM
12 mei 2022: Artikel in BN de Stem
Klik hier om het artikel te lezen.

INTERVIEW MET ROB TEBBE IN ERFGOED MAGAZINE

Download Erfgoed Magazine 43 Jaargang 1 2022

INTERVIEW MET ROB TEBBE IN BN DE STEM
13 oktober 2020: Artikel in BN de Stem
Klik hier om het artikel te lezen.

AANKOOP KLOOSTERLAAN 138 BREDA
10 februari 2020: Artikel in BN de Stem

DE REDDING VAN REDUIT B
De vesting Breda in de 19e eeuw

door Jacques Jespers

Dit boek is gepubliceerd in het najaar van 2017 en te koop bij De Vrije Boekhandel te Breda.
De vesting Breda in de 19e eeuw

31 oktober 2014: Artikel BN/De Stem: “Stadsherstel verzet de bakenslees verder …

20141031BnDeStem01
BnSTEM20140530b

30 mei 2014: Artikel BN/De Stem over Huys Aertssen “Nieuw leven voor oude kosterswoninglees verder …

bndestem artikel

21 oktober 2013: Artikel BN/De Stem: “Erfgoedprijs 2013 gaat naar Bredalees verder …

18 september 2013: Artikel BN/De Stem: “Centrumstraatjes Breda oppimpenlees verder …

14 februari 2013: Artikel BN/De Stem: “In graanpakhuis werken nu architectenlees verder …

10 juni 2010: Artikel BN/De Stem over de plannen van Stadsherstel lees verder …

9 juli 2009: Interview in BN de Stem met Kees den Bieman lees verder …


Onze panden in het zonnetje

mei 2014: De Pelmolen op het Architectenweb


jaarverslagen stadsherstel bredaJaarverslagen in pdf-formaat:

Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2017
Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2014
Jaarverslag 2013
Jaarverslag 2012
Jaarverslag 2011
Jaarverslag 2010
Jaarverslag 2009


Nieuwsbrieven in pdf-formaat:

nieuwsbrieven stadsherstel breda

December 2013
December 2012
December 2011
November 2010
December 2009

December 2008
December 2007
November 2006