nov 012006
 

’t Klapcot – anno 1702
Vishal anno 1740

Haven 21-a
Vismarktstraat 19-naast

klapcot de vishal

In dit bijzondere monument was tot enkele jaren geleden voor veel Bredanaars vertrouwde muziekcafe ‘t Klapcot gevestigd. Van 1613 tot in het eerste decennium van de 20e eeuw was brouwerij ‘De Hooywagen’ (later ‘De Posthoren’ en vervolgens ‘De Witte Leeuw’ geheten) ononderbroken in bedrijf in dit industriële pand op Haven 20 en 21A. Waarschijnlijk was er op deze locatie ook al in de 16e eeuw een brouwerij gevestigd see it here.
klapcot de vishalHet opvallend hoge (achter-)gebouw, waar ‘t Klapcot jarenlang café hield, was vanaf eind 18e eeuw tot de Eerste Wereldoorlog in gebruik als het eigenlijke brouwhuis van de ‘De Witte Leeuw’. Deze brouwerij was in haar tijd een toonaangevend Bredaas bedrijf, dat tot ver buiten de stad bier afzette.
Het pand bestaat uit een royale kelder, een begane grond, twee verdiepingen en een zolder. Vermoedelijk stonden in het gebouw ook de grote brouwketels en -kuipen met toebehoren, maar daar is niets van over. In de topgevels zijn nog de omtrekken te zien van oudere topgevels uit de 16e of 17e eeuw. Zij maakten deel uit van een ouder brouwhuis dat op dezelfde plaats stond als het huidige pand. Aan weerszijden van het brouwhuis liggen stegen, die vroeger werden gebruikt voor de aan- en afvoer van goederen en bier.
Vanaf 1967 tot begin 2004 hebben duizenden Bredanaars op deze locatie vele mooie uurtjes doorgebracht in het fameuze muziekcafé ’t Klapcot. Van meet af aan betrof het muziek die in de rest van de Bredase horeca (nog) niet gedraaid werd, zoals bijvoorbeeld Bob Dylan, The Eagles en de Rolling Stones. Al snel was ’t Klapcot een onmisbaar onderdeel van de Bredase beatcultuur. Tot aan de definitieve sluiting heeft het café onderdak geboden aan talloze gevestigde, maar ook beginnende rockbands.

Restauratie

klapcot de vishal verbouwIn november 2006 is o.l.v. architecten Erik Jan Brans en Henk Ruisen gestart met de restauratie van het pand. Door Aannemersbedrijf Nico de Bont, met projectleider Cristian Smits en Henk van Ravenstein, wordt de verbouwing tot in de perfectie uitgevoerd.
In verband met een voortschrijdend schadebeeld in de noordelijke topgevel, waarbij de topgevel los kwam van de balklagen en gordingen en daardoor dreigde uit te scheuren, is de gevel met een hulpconstructie in hout en staal gestabiliseerd.

Buitenkozijnen werden gerestaureerd of vervangen – het uitzicht over de daken van Breda en het zicht over de Haven blijft bestaan. In de tweede fase van de restauratie voorzag in het inpandige cascoherstel van constructies als spanten, balklagen, vloeren en het handhaven van binnenmuren.
Daarnaast werden voorzieningen getroffen welke noodzakelijk zijn voor de functie als café- en restaurantgebouw.

Horecagelegenheid

klapcot de vishal interieurIn april 2008 is de nieuwe horecagelegenheid “Binnen” geopend.
Met de Vishal kreeg Breda er een bijzonder en mooi terras bij, een ontmoetingsplaats voor jong en oud met veel referenties aan het Breda van vroeger.
Op de begane grond is een sfeervol café gevestigd, waar bruin en Bourgondisch gecombineerd worden met industrieel en modern. Gastheerschap, vakmanschap en gezelligheid strijden hier om de eerste plaats.

Het restaurant bevindt zich op de eerste etage en kenmerkt zich door haar chique, toegankelijke uitstraling waar de interactie met de keuken op de achtergrond aanwezig is. Warme materialen en kleuren voeren hier de boventoon
Op de tweede etage is een open keuken welke door de unieke vides vanaf de andere verdiepingen waarneembaar is. De kaart staat voor vers en kwaliteit en zal zich in het hogere segment bevinden. Een uitstekende lunch, zowel zakelijk als privé, is uiteraard ook mogelijk.

De zolder kreeg een zogenaamde ‘clubfunctie’. Een prachtige locatie voor lunch en diner, later op de avond een stijlvolle club.

zie ook: www.meerhierover.nl